Slaap
De verschillende slaapfase ’s
Slaap is niet zo simpel als het lijkt en het is zelfs bijzonder complex des te dieper we erop ingaan. In dit blog ga ik jullie een korte toelichting geven over de verschillende soorten slaap en wat dit voor je lichaam en geest betekent. In een volgende blog ga ik jullie meer vertellen waarom slaap zo enorm belangrijk is en ook tijdens mijn programma fight the fat fill the forest krijg je extra uitgelicht over alle gezondheidsvoordelen van slaap en is dit ook één van de belangrijkste uitdagingen binnen het programma.
Twee soorten slaap
Bij mensen bestaat slaap uit tweesoorten slaap: de non-remslaap en de remslaap. Beide soorten slaap zijn cruciaal voor herstel van lichaam en geest.
Non-remslaap
Non-remkan verdeeld worden in vier fases
Slaapfase 1en 2:wakker/lichte slaapfase 1begint al wanneer je een beetje begint te knikkenbollen met je hoofd en af en toe het gevoel hebt dat je in slaap valt.Als je moeite hebt met slapen, is het fijn om te weten dat je sowieso al in de eerste fase van je slaap bent beland! Vervolgens kom je in je lichte slaap en zie je binnen het lichaam de hartslag verlagen, je lichaamstemperatuur en de golven binnen het brein rustiger worden.
Slaapfase 3 en 4: wanneer we in de diepe slaapfase 3 en 4 belanden, wordt ons brein actief en zet je lichaam het immuunsysteem weer aan ‘t werk. Ook ons cardiovasculaire systeem wordt in deze fase hersteld. Daar is één van onze belangrijkste spieren onderdeel van, namelijk het hart. Je hart zorgt ervoor dat je bloed blijft stromen en je lichaam blijft leven. Ben je al overtuigd van de rijkdom die je te wachten staat bij een goede nachtrust? Wacht maar tot je hoort wat de remslaap met je doet.
Remslaap
De remslaap vindt plaats na de diepe slaap (fase 3 en 4) en word ook wel de droomslaap genoemd.Je ogen bewegen continu snel heen en weer, je hartritme en ademhaling zijn onregelmatig, terwijl je lichaam compleet ontspannen is. De remslaap wordt gebruikt om gedachten, gevoelens en indrukken te verwerken en wordt ook wel de fase van emotioneel herstel genoemd. Voldoende remslaap voorkomt dat je in een burnout, depressie of ander emotioneel dieptepunt belandt.
Hoelang duurt één slaapcyclus?
Eén slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en naarmate de nacht verstrijkt, zien we dat met elke slaapcyclus de remslaap langer wordt. Dit is ook de reden waarom je ongeveer 8 uur in bed wil doorbrengen. Met het doel om te slapen natuurlijk, niet om te Netflixen of op je telefoon te zitten. Zo kun je met een nacht vier tot vijf slaapcycli afmaken.
Conclusie
Slaap bestaat uit twee soorten slaap; non-rem-en remslaap. Binnen de non-remslaap zien we in de eerste twee fases de hersenactiviteit afnemen, de hartslag dalen en het lichaam steeds meer ontspannen. Tijdens fase 3 en 4, in de diepe slaap, wordt onze ademhaling regelmatig en ontspant het lichaam volledig. Ons hartritme ligt hier op z’n laagst terwijl ons immuunsysteem volledig opgang is.De non-remslaap draagt dus vooral bij aan ons lichamelijke herstel. Als laatste komen we in de remslaap aan en tijdens de remslaap bewegen onze ogen snel heen en weer. Onze hartslag en ademhaling zijn daarbij onregelmatig. Onze remslaap wordt gezien als de fase van het emotionele herstel waarbij we voornamelijk informatie en emotionele gebeurtenissen verwerken. Zo kun je voor je sliep nog erg gestrest zijn over iets en kan dat gevoelde volgende dag veel minder aanwezig zijn.
Slapend rijk worden, mag je letterlijk nemen
De meeste mensen denken bij deze titel aan geld, maar als ik het heb over slapend rijk worden, dan denk ik aan een de rijkdom die veel belangrijker is dan geld, namelijk je gezondheid. Een goede nachtrust is één van de belangrijkste onderdelen voor jouw gezondheid. Nadat je dit stuk hebt gelezen, kun je er niet meer omheen en weet je dat slaap één van jouw topprioriteiten moet worden voor een gelukkiger leven.