Starten met mediteren
In dit stuk ga ik jullie helpen om te starten met meditatie. En in het volgende blog beschrijf ik een paar misvattingen/valkuilen over meditatie met oplossingen hoe je daarmee kunt omgaan. Deze misvattingen kunnen je namelijk belemmeren om te starten met mediteren.
De basisregels van de Tibetaanse meditatie
- Zijn met wat er is (alle gedachten en gevoelens proberen te ervaren)
- Niets veroordelen(ook niet de veroordelende gedachten veroordelen, haha)
- Niets willen veranderen, achtervolgen of verdringen
Voel je je gefrustreerd tijdens je meditatie? Dat mag.
Is het enorm druk in je hoofd? Dat mag.
Het draait er binnen meditatie niet om dat je in complete ontspanning bent en niks denkt of ervaart.Je mag alles ervaren en je wil leren herkennen wanneer je in verzet bent om er vervolgens op een vriendelijke manier mee om te gaan.
Hoe je het beste kunt starten met mediteren
- Plan voor jezelf drie momenten per dag in om te gaan mediteren. Tussen de 2-5 minuten is in het beginvoldoende. Het moet voor jou 100% haalbaar zijn om het te gaan doen. Frequentie is belangrijk aangezien dit er ook voor zorgt dat we gedurende de dag vaker bewust worden van onze gedachten en gevoelens.
- Zet eventueel een wekker op de drie momenten of een eventuele reminder met de vraag:heb je al een momentje voor jezelf genomen?
- Zorg voor een rustige plek waar je niet gestoord kunt worden en geef het eventueel aan je omgeving door, zodat ze je niet komen storen. Vooral de middagmeditatie is vaak wat uitdagender door de werkomgeving.
De meditatiehouding
Tijdens de meditatie wil je rechtop zitten alsof je met een touwtje aan je kruin(top van je schedel)omhoog wordt getrokken, maar wel met een ontspannen lichaam. Je zit op deze manier omdat je zo vanuit je lichaam een signaal geeft aan je brein, dat je actief en aandachtig aanwezig bent en zo dus beter je meditatie kunt beoefenen. Dus nog even in het kort de meditatiehouding: