Sociale conditionering rondom alcohol en andere middelen
Eén van de meest cruciale stappen voor verandering tot een gezonde leefstijl is het kunnen omgaan met je omgeving en sociale conditionering. Bij iedere stap die je maakt, negatief of positief, reageert je omgeving op je gedrag. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of drinken en je gaat veel om met rokers of mensen die houden van een drankje, dan zal jouw omgeving meestal proberen je over te halen om ‘gezellig’ mee te doen.
Realiseer je hierbij dat mensen net kuddedieren zijn! En als jij ander gedrag vertoont, zorg je er eigenlijk voor dat je hen de spiegel voorhoudt dat zij niet goed bezig zijn. Dit is de voornaamste reden waarom een groep negatief zal reageren op je gedrag.
Vanaf hier heb je twee opties wat je kunt doen:
De lone ranger
De groep kenbaar maken dat je het voor jezelf doet en je geen oordeel hebt over wat zij zelf willen doen. Dit zorgt ervoor dat je omgeving de spiegel minder ervaart en ze je er na verloop van tijd ook niet meer mee lastig zullen vallen. Wel geeft dit wat meer het effect van de lone ranger aangezien je eerder het pad naar je doelstelling alleen bewandelt en je wellicht anderen had kunnen inspireren om hetzelfde te doen. Er zijn altijd situaties waarin je dit beter wél kunt toepassen. Bijvoorbeeld wanneer de ander dronken is en er eigenlijk geen inhoudelijk gesprek gevoerd kan worden.
Leiderschap
Dit is wat ik zelf graag adviseer aan iedereen, want als we allemaal deze rol zouden aannemen, zal de wereld een stuk gezonder en beter worden. In deze rol geef je duidelijk aan waarom je doet wat je doet en je anderen ook adviseert omdat het ook beter is voor hen.
Alcohol
Alcohol is eigenlijk een geaccepteerde vorm van ‘drugs’ in onze maatschappij met alle negatieve gevolgen van dien. De kater is er niet voor niets, alcohol is een aanslag op het lichaam en de schade die wordt aangericht op je lichaam is er al vanaf het eerste glas. Alcohol is niet gezond, dat wijst elk recent onderzoek uit en daar is veel duidelijkheid over.
- Het verlaagt je energieniveau met de tijd.
- Het verlaagt je testosterongehalte en tevens je libido.
- Het brengt schade aan je organen met name je lever en darmen.
- Het verhoogt je vetpercentage en heeft een negatieve invloed op je verbranding: een interessant onderzoek liet zien, dat als je na het nuttigen van alcohol een vette hap eet, zoals het bekende broodje shoarma deze meetelt voor 150%.
Alcohol staat bij het Voedingscentrum beschreven als voedingsmiddel of brandstof tussen de rest van onze macronutriënten die essentieel zijn voor ons lichaam, namelijk: eiwitten, vetten en koolhydraten. Dit is natuurlijk absurd en alcohol hoort van mij een aparte beschrijving te krijgen.
Ik veroordeel overigens niemand voor het drinken van alcohol, maar het is wel belangrijk dat je hier verstandig mee omgaat. Als je toch regelmatig alcohol nuttigt, wat de meeste van jullie waarschijnlijk doen, dan raad ik je de volgende praktische tips aan om hier op een gezonde manier mee af te bouwen en er later gebalanceerd mee om te gaan.
Tip 1: wanneer je nog veel alcohol drinkt (meer dan 6 glazen op een avond): wtart met het drinken van een glas water tussen elk glas alcohol in.
Tip 2: limiteer het aantal dagen dat je alcohol drinkt per week. Vooral als je eerst iedere dag alcohol dronk, is hier veel winst te behalen. Start met één dag te minderen en bouw dit per week verder uit.
Tip 3: stop na een bepaald uur met alcohol drinken en probeer deze tijd steeds wat naar voren te schuiven.
Tip 4: geen vette hap wanneer je alcohol hebt gedronken! Onderzoek laat zien dat wanneer je alcohol drinkt en daarna nog eten consumeert, zoals bijvoorbeeld het bekende broodje shoarma na het uitgaan, deze in feite dubbel telt. Je slaat ongeveer twee keer zoveel vet op als je de benodigde hoeveelheid alcohol hebt gedronken en erna nog eet.