De dingen die je meekrijgt vanaf je geboorte

Vanaf onze geboorte komen de meeste mensen in aanraking met ongezonde voeding en een ongezonde leefstijl. Zo word een groot deel van je manier van hechten bepaald door de band die je had met je ouders en heb je zelf niet echt de keuze om te eten wat je wilt, maar te eten wat de pot schaft. Ook al had ik een hekel aan de meeste groente, me ouders die dit voorschotelde en vervolgens dwongen het gehele bord op te eten. Heb ik enorm veel respect voor hun doorzettingsvermogen om bij het destijds (oke nog steeds) eigenwijze jongetje toch wat groente toe te voegen in zijn leefstijl. Andere overige factoren waardoor je als kind word overladen met valse overtuigingen wat normaal is zijn:

  • televisie reclame’s (macdonalds, burger king, haribo)
  • Vrienden en vriendinnen (je sociale omgeving)
  • Beloond worden met wat lekkers en vaak ongezond
  • Niet alleen je eigen ouders, maar ook andere ouders kunnen invloed hebben
  • School: waar tegenwoordig al steeds meer gezonde dingen worden uitgedeeld
  • Genen: wanneer je ouders kampen met overwicht, depressie andere fysieke of mentale aandoeningen is er een kans dat je dit ook meekrijgt.
  • Later als volwassenen: krijg je nog je werkomgeving erbij  en de uitjes waarbij gedronken moet worden voor de gezelligheid.

Zoals je al ziet zijn er best veel factoren voor kinderen die al invloed kunnen hebben op je basis van fysieke en mentale gezondheid. Betekent dit dat je voor het leven getekend bent als iemand met overgewicht als je ouders overgewicht hebben en je nooit echt slank bent geweest? Het antwoord is: Nee, je ouders hebben zeker invloed op een deel, maar jij hebt uiteindelijk de touwtjes in handen. Je bepaald zelf voor minimaal 70% wie je wil zijn en wat je wil kunnen of worden. Laat dit het volgende even op je inzinken en benoem het eventueel zelfs even hard op:  Waar jouw verleden je tot op heden heeft gebracht staat absoluut vast, tenzij je een tijdmachine hebt verander je hier niks aan, maar wat vanaf hier gebeurd dat bepaal jij!

 

Sociale conditionering 

Één van de meest cruciale stappen voor verandering tot een gezonde leefstijl is het kunnen omgaan met je omgeving en sociale conditionering. Bij iedere stap die je maakt negatief of positief reageert je omgeving op je gedrag. Als je bijvoorbeeld wilt stoppen met roken of drinken en je gaat veel om met rokers of mensen die houden van een drankje dan zal jouw omgeving “meestal” je proberen over te halen om “gezellig”mee te doen. Realiseer hierbij dat mensen net kuddedieren zijn! En als jij ander gedrag vertoond zorg je er eigenlijk voor dat je hun de spiegel voorhoud dat zij niet goed bezig zijn. Dit is de voornaamste reden waarom een groep negatief zal reageren op je gedrag. Wees dus bewust dat de reactie meestal gebaseerd is op het feit dat ze zichzelf niet zo schuldig willen voelen en de samenhorigheid die erbij komt.

Herkenbare situaties:

  • Alcohol bijvoorbeeld: het is weekend, na de wedstrijd, vrijmibo(vrijdag middag borrel), borrel op werk, feest- en verjaardagen.
  • Ongezonde voeding: Uit eten is speciaal, zondag snack dag, Traktaties wanneer er iets gevierd word, tijdens alle feestdagen is er wel weer een excuus.
  • Drugsgebruik: word ook altijd in groepen gestimuleerd, want je hoort er niet echt bij als je het niet doet en het is minder leuk als iemand niet hetzelfde voelt.

Het is belangrijk dat je in deze situaties goed weet te handelen en zelf raad ik altijd aan een direct antwoord te geven met een korte uitleg indien de persoon een echte vriend/vriendin van je is. Als er iemand is die je niet zo goed kent raad ik je aan te zeggen wat goed voelt, maar nog steeds duidelijk te zijn. Soms heb je alleen geen zin om een uitleg te geven aan dat je geen alcohol wilt drinken vanwege dat iemand die erg dronken is er toch niet altijd even veel van zal oppikken. Verspil dus daar in niet te veel energie om andere proberen te helpen die er gewoonweg niet voor open staan. Voor de manier van omgang heb je twee soorten hoe je om kan gaan met je omgeving.

 

De lone ranger

De groep herkenbaar maken dat je het voor jezelf doet en je geen oordeel hebt over wat zij zelf willen doen. Dit zorgt ervoor dat je omgeving de spiegel minder ervaart en ze je na loop van tijd er ook niet meer mee lastig zullen vallen. Wel geeft dit wat meer het effect van de “lone ranger” en zul je minder mensen inspireren hetzelfde te doen met daarnaast het nadeel dat je het echt allemaal meer op jezelf moet doen. Als ik één ding geleerd heb dan is het dat de tweede rol meer resultaat zal opleveren, omdat als je mensen overtuigd hetzelfde te doen je altijd samen sterker staat.

 

Leiderschap

Dit is wat ik zelf graag adviseer aan iedereen, want als we allemaal deze rol zouden aannemen zal de wereld een stuk gezonder en beter worden. In deze rol geef je duidelijk aan waarom je doet wat je doet en je het ook anderen adviseert om de reden dat het ook beter is voor hun. Wanneer je hiermee resultaat ziet bij andere dan zal je zelf ook hiervan de vruchten plukken van complimenten en een sterkere gezonde omgeving. In sommige gevallen veranderd je omgeving, omdat je andere mensen leert kennen die hetzelfde er in staan en kan het zijn dat je op een natuurlijk manier afstand neemt van je vorige groep vrienden.

Onthoud de volgende punten voor jezelf om rekening mee te houden, zodat je effectief leiderschap toont

Behoud Sympathie en begrip: niet iedereen is er klaar voor om te veranderen en je kennis delen is goed, maar deel dit zonder verwachtingen. Toon ook begrip voor de situatie waar in ze zitten en doe dit door echt te luisteren. Dat betekent niet in je hoofd zitten met eigen gedachten, niet luisteren met de gedachte er direct iets overheen te willen vertellen, maar echt luisteren naar wat die persoon zegt en de boodschap duidelijk te vertalen in je hoofd. Herhaal eventueel zelfs een paar woorden uit diegene zijn verhaal. Hiermee laat je zien de persoon echt gevolgd te hebben en is diegene sneller geneigd meer te vertellen.

Wees niet bang voor kritiek: je omgeving kan soms erg bot of heftig reageren op de manier hoe je probeert te veranderen. Wees ervan bewust dat je de groep een spiegel voorhoud als je zelf een ander gezonder pad in slaat en zij dat misschien niet doen. Iemand die zelf kampt met overgewicht zal aangeven dat je te slank word, omdat je de spiegel voorhoud en ze dit zegt vanuit zijn of haar eigen onzekerheid over het onderwerp. Als iemand erg gezond leeft en ver in het proces is en je vraagt of je niet te ver gaat met afvallen, dan kan dit iets zijn om serieus naar te kijken. Het is uiterst belangrijk te kijken naar de persoon die het zegt de boodschap en de emotie.

Zelfbeheersing: Iemand die zichzelf niet onder controle heeft kan zijn omgeving niet positief beïnvloeden.

Eerst begrijpen dan begrepen worden: het heeft geen nut om kennis te delen die je niet eigen hebt gemaakt. Zorg er altijd voor dat je goed kan onderbouwen waarom je een bepaalde mening over iets hebt. De kracht van het overtuigen van je omgeving om te groeien en jezelf te veranderen is door altijd te begrijpen wat en waarom je iets vind of doet.

Deze punten gaan je helpen tijdens het tonen van leiderschap, maar wil je nou meer weten over dit onderwerp en echt groeien tot effectief leiderschap. Dan raad ik je aan het boek Think en grow richt te lezen en de 7 eigenschappen van effectief leiderschap.